Placek ofkors juz dawno zjedzony, nawet już zdążyłam drugu upiec i również już śladu po nim niema, ale za to jest w miarę dokładny opis jak zrobić okruszki. Bo do tej pory robiłam tak na oko - jak to stare wiejskie gospodynie robią, ale że Skarbek sie do nich nie zalicza to napiszę jak to było- a więc ;)
Do miski w której zarabiał sie placek wrzucamy pół kostki masła roślinnego (bądź śmietankowego - doesn't really matter), półtorej szklanki mąki pszennej, cukier waniliowy, można też ze 2 łyżki cukru normalnego. I wymiętolic to wszystko az się będzie ładnie kruszyło, nastepnie rozkruszyc równomiernie na placku , mozna tez - dla uzaleznionych od słodkiego posypac na wierzchu troszeczke cukrem i wrzucic do piekarnika na 170st na ok godzine. (nie otwierac okien bo sąsiedzi się zejdą zwabieni zapachem ;)
Joł, widzisz -siedzę i czekam na instrukcje:D
OdpowiedzUsuńNie zaliczam się do starych czy do gospodyń?;ppp
Wiesz, ostatnio nawet poczynam sobie odważniej w kuchni;D
Poczynię to ciasto na niedzielę i napiszę CI jak mi wyszło :D
Dzięki;*
Dzisiaj mam urodziny upiekłam tort,ale już dawno nie piekłam drożdżowego ,bo się raz zraziłam jak mi kiedyś nie wyszedł.Ale Twój przepis wydaje się być prosty więc spróbuję.Jak wyjdzie to będę wdzięczna.Pozdrawiam Noneczka.Ps Fajny blog.
OdpowiedzUsuńaha prosze napisz ile wazy ta kostka drozdzy Noneczka.
OdpowiedzUsuńSkarbku - Nie zaliczasz się ani do starych, ani do wiejskich, a czy do gospodyń - to się okaże jak upieczesz drożdżowca :D
OdpowiedzUsuńNoneczko - kostka drożdży którą miałam na mysli waży 100g
drożdżowiec bez okruszków to nie to. Mój synek i ja zresztą też wyjadamy je namiętnie z ciasta.
OdpowiedzUsuńJa- Zbysiu moze zrobie placek dzisiaj? Zbysiu : Nie szkoda Ci produktów?
OdpowiedzUsuń